Άρθρα

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 12:35

Μύθοι: Το σκυλί μου έφαγε αρκούδα!

Έχουμε διαβάσει ή έχουμε δει βίντεο στο YouTube με σκυλιά σε ώρα εργασίας να επιτίθενται σε λύκους και να τους αποτρέπουν ή να τους σκοτώνουν. Πώς όμως στην πραγματικότητα αποτρέπουν μια επίθεση λύκων; Αυτή εξ’ άλλου λέμε οτι είναι η δουλειά τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα σκυλιά αυτά έχουν τη δύναμη να αντισταθούν ή ακόμα και να κυριαρχήσουν απέναντι σε ένα άγριο ζώο όπως ο λύκος ή η αρκούδα. Αν έχετε διαβάσει κάτι τέτοιο για οποιαδήποτε φυλή θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι αληθές.

Ο λύκος είναι ένα άγριο ζώο της φύσης, όχι εξημερωμένο, με ένα ένστικτο να τον οδηγεί για την επιβίωσή του. Αυτό είναι πως πρέπει να κυνηγήσει και να σκοτώσει για να επιβιώσει. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη που έχει στα σαγόνια του (περίπου 85 κιλά/cm2) σε αντίθεση με τα σαγόνια ενός σκυλιού που μπορεί να φτάσουν τα 50 κιλά ανά cm2 καταλαβαίνουμε πως ο λύκος είναι ένα ζώο το οποίο ΔΕΝ αστειεύεται.

Η δυνατότητα των ποιμενικών σκυλιών να προστατέψουν ένα κοπάδι έγκειται στα νούμερα (συνήθως υπάρχουν 3, 5 ή ακόμα και περισσότερα σκυλιά σε ένα κοπάδι) και στο δισταγμό των άγριων ζώων να επιτεθούν όταν τα τσοπανόσκυλα είναι εκεί. Τα αγρίμια αν τραυματιστούν γνωρίζουν πως δε θα μπορούν να κυνηγήσουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν, και εν όψει του ρίσκου αυτού συνήθως δεν επιτίθονται.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχουν συγκεκριμένα τα Λευκά Ελληνικά Τσοπανόσκυλα απέναντι στους άγριους αυτούς κυνηγούς είναι το καμουφλάζ. Το χρώμα τους τα κρύβει όταν κάθονται μέσα στο κοπάδι με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να μην τα εντοπίζουν έγκαιρα και να τραπούν σε φυγή μόλις συνειδητοποιήσουν την παρουσία τους.

Σε περίπτωση που οι λύκοι αποφασίσουν να προχωρήσουν στην επίθεση στο κοπάδι, κάποια από τα σκυλιά, τα δυνατότερα και πιο θαρραλέα θα καταδιώξουν τους λύκους, και κάποια άλλα σκυλιά θα παραμείνουν διάσπαρτα μέσα το κοπάδι για να συνεχίσουν να το προστατεύουν. Από τα σκυλιά που θα καταδιώξουν τους λύκους δεν έχουν πολλά ελπίδα να επιστρέψουν. Γι’ αυτό λέμε ότι δίνουν και τη ζωή τους στη φύλαξη.

Όσον αφορά τα βίντεο που βλέπουμε στο YouTube, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο λύκος είναι ζώο που κυνηγάει πάντα σε αγέλη και εκεί έγκειται η δύναμή του ως κυνηγός. Σε όλα αυτά τα βίντεο βλέπουμε μοναχικούς λύκους οι οποίοι είναι συνήθως αυτοί που έχουν εκδιωχθεί από την αγέλη τους και συνήθως είναι στα όρια του λοιμού ή σε κακή κατάσταση υγείας και πάντα μικρού μεγέθους. Τότε μόνο ο λύκος θα αναγκαστεί να κυνηγήσει μόνος.

Τέλος βλέπουμε πως τα τσοπανόσκυλα που προστατεύουν το κοπάδι φορούν κολάρο με καρφιά, το οποίο είναι σαν πανοπλία για το σκυλί, λαμβάνοντας υπόψιν πως ο λύκος προκειμένου να εκτελέσει άμεσα ένα θανάσιμο χτύπημα στο σκυλί προσπαθεί να το δαγκώσει στο λαιμό.

Εκτός από τους λύκους ακούγεται ότι τα σκυλιά «τα βάζουν» και με αρκούδες. Αυτό συμπεραίνετε και από μόνοι σας πόσο πιο δύσκολο είναι όταν μιλάμε για ένα ζώο που σε αντίθεση με το λύκο (μέχρι 80 κιλά) ζυγίζει από 300 μέχρι και 600 κιλά και έχει την αντίστοιχη δύναμη… Όπως ανέφερα και νωρίτερα τα σκυλιά αυτά αυξάνουν το ρίσκο της επίθεσης των άγριων ζώων με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να αποφεύγεται τελείως η διαμάχη.

 

 

Διαβάστηκε 66 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καθαρόαιμα vs. Ημίαιμα σκυλιά Η εξημέρωση του λύκου »

Ο.Φ.Λ.Ε.Τ

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου έχει ιδρυθεί από το 2016 με σκοπό την ανάδειξη, βελτίωση και καθιέρωση του Λ.Ε.Τ. σαν φυλή καταξιωμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από το FCI.

Επικοινωνία

Λυκούργου 30, 24100, Καλαμάτα

Μαθιόπουλος Παναγιώτης
+30 697 9591901

Ανδριανόπουλος Βασίλης
+30 698 3518585

info@whiteshepherd.gr

Ενημερωθείτε

Εγγραφείτε εδώ για να μαθαίνετε τα νέα μας
Πνευματικά Δικαιώματα © 2020 Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση © IDnet

Αναζήτηση