Άρθρα

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 12:13

Μύθοι: Τα σκυλιά βλέπουν ασπρόμαυρα

Είναι γεγονός ότι τα σκυλιά βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από εμάς, και έχει αποδειχτεί πως δεν βλέπουν μόνο άσπρο και μαύρο. Πώς όμως τον βλέπουν; Πώς δουλεύει η όραση ενός σκυλιού και τί πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έχει;

Το μάτι του σκύλου είναι χτισμένο διαφορετικά από αυτό του ανθρώπου. Για να καταλάβουμε πως δουλεύει πρέπει να εξηγήσουμε πώς το μάτι αντιλαμβάνεται το φως και την κίνηση. Μέσα στο μάτι υπάρχουν κύτταρα τα οποία ονομάζονται ραβδία και κωνία. Τα κωνία είναι υπεύθυνα για το διαχωρισμό των χρωμάτων ενώ τα ραβδία είναι υπεύθυνα για τη λήψη αμυδρού φωτός και την όραση στο σκοτάδι.

Σε σχέση με το σκυλί ο άνθρωπος έχει πολλά περισσότερα κωνία με αποτέλεσμα το φάσμα των χρωμάτων που μπορεί να δει να είναι πολύ μεγαλύτερο από το σκυλί. Τα σκυλιά είναι σαν να πάσχουν από μια μορφή αχρωματοψίας που δεν μπορούν να δουν το πράσινο και το κόκκινο. Αυτό μπορεί να φανεί στις παρακάτω εικόνες πιο παραστατικά.

 

Τα σκυλιά όμως έχουν πολύ περισσότερα ραβδία στα μάτια τους. Αυτό τα βοηθάει στο να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι και να είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε ερεθίσματα κίνησης από τον άνθρωπο. Τα σκυλιά έχουν επίσης ένα στρώμα ιστού στα μάτια που δεν έχουν οι άνθρωποι και ονομάζεται tapetum lucidum (λατινικά για φωτεινό κάλυμμα). Αυτό αντανακλά το φως στον αμφιβληστροειδή δίνοντας καλύτερη φωτεινότητα στο σκοτάδι. Αυτό είναι που βλέπουμε να αντανακλά και στα μάτια τους συνήθως στο σκοτάδι.

Επίσης, και η θέση των ματιών έχει μεγάλη σημασία. Ο άνθρωπος έχει τοποθετημένα τα μάτια να κοιτούν σχεδόν παράλληλα μπροστά με αποτέλεσμα να μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλο κοινό οπτικό πεδίο μεταξύ των ματιών και να έχει καλή αίσθηση του βάθους. Στα σκυλιά τα μάτια είναι στα πλάγια, με μικρό κοινό οπτικό πεδίο αλλά μεγαλύτερο εύρος. Αυτό τα κάνει να έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος χώρου αλλά να μην μπορούν να δουν καλά πιο μακριά.

 

Διαβάστηκε 62 φορές

Ο.Φ.Λ.Ε.Τ

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου έχει ιδρυθεί από το 2016 με σκοπό την ανάδειξη, βελτίωση και καθιέρωση του Λ.Ε.Τ. σαν φυλή καταξιωμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από το FCI.

Επικοινωνία

Λυκούργου 30, 24100, Καλαμάτα

Μαθιόπουλος Παναγιώτης
+30 697 9591901

Ανδριανόπουλος Βασίλης
+30 698 3518585

info@whiteshepherd.gr

Ενημερωθείτε

Εγγραφείτε εδώ για να μαθαίνετε τα νέα μας
Πνευματικά Δικαιώματα © 2020 Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση © IDnet

Αναζήτηση