Άρθρα

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 19:28

Ο Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. μιλάει για τα Λ.Ε.Τ.

Το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο «έρχεται» από την αρχαιότητα έχοντας τις ρίζες του στα ποιμενικά σκυλιά  της αρχαίας Ελλάδας. Οι πρόγονοι του Λ.Ε.Τ  είναι οι πρόγονοι όλων των ποιμενικών σκύλων και σκύλων μάχης, κοινοί πρόγονοι λοιπόν με τον Ελληνικό Ποιμενικό αλλά και με το Μολοσσό

της Ηπείρου (τον σκύλο του Μ. Αλεξάνδρου). Άγαλμα στον Κεραμεικό που χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 2ου αιώνα πχ  προσομοιάζει αρκετά με το Λ.Ε.Τ  που φθάνει μέχρι τις μέρες μας με ελάχιστες αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου.

Μέσα από την επιλεκτική – πολλές φορές εκούσια - εκτροφή   που γίνονταν στο πέρασμα των αιώνων από τους «τσοπάνηδες» της Ελληνικής υπαίθρου  το Λ.Ε.Τ  «εξειδικεύτηκε» ακόμα περισσότερο  στη φύλαξη κοπαδιών και χώρου. Το λευκό του χρώμα είναι αυτό που το κάνει «φιλικό» στα αιγοπρόβατα και ταυτόχρονα μη εύκολα διακριτό από το λύκο και την αρκούδα, τα μακριά του πόδια είναι αυτά που του δίνουν την ευχέρεια κίνησης  στα δύσβατα ορεινά της πατρίδας μας, ο μανδύας του πυκνός μακρύς και πλούσιος - σχεδόν αδιάβροχος - είναι η χειμερινή του προστασία. Με τις πρώτες ζεστές μέρες τις άνοιξης όμως πέφτει, έτσι ώστε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ο σκύλος να είναι μόνο με τον κοντό υπομανδύα του.

Ακριβείς πληροφορίες για τον υπάρχοντα αριθμό ΛΕΤ δεν έχουμε μια και δεν είναι κάπου καταγεγραμμένα όλα τα άτομα της φυλής στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας, όμως υπάρχουν καταγεγραμμένα   κάποιες  δεκάδες καθαρόαιμα άτομα και ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου τα τελευταία χρόνια καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης, προβολής  και καταγραφής της φυλής του ΛΕΤ.

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου (ΟΦΛΕΤ) τα τελευταία χρόνια καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια  έτσι ώστε όποιος ενδιαφέρεται για την απόκτηση ενός ΛΕΤ αλλά και για να ενημερωθεί για λεπτομέρειες της φυλής να απευθύνεται σε αυτόν και να παίρνει τις όποιες πληροφορίες θέλει.

Δυστυχώς η εκτροφή σκύλων έστω και αν αφορά αυτόχθονες – υπό απειλή εξαφάνισης - φυλές δεν επιδοτείται όπως άλλα αυτόχθονα αγροτικά ζώα με αποτέλεσμα το κόστος της κάθε γέννας και της ανατροφής κουταβιών να το επιβαρύνεται ο κάτοχος του σκύλου. ‘Ετσι  είναι λογικό ο καθένας που θέλει να αποκτήσει ένα κουτάβι ΛΕΤ να «αποζημιώνει» τον εκτροφέα για τα έξοδα που έχει κάνει. Ο όμιλος, με τους εκτροφείς τους οποίους προτείνει, έχει κάνει μια συμφωνία κυρίων και η «τιμή» του κάθε κουταβιού είναι ουσιαστικά συμβολική και καλύπτει τα έξοδα της ανατροφής , του εμβολιασμού του κλπ.

Θεωρούμε λοιπόν πως όλες οι αυτόχθονες φυλές σκύλων άλλα ιδιαίτερα το ΛΕΤ θα έπρεπε να επιδοτούνται έτσι ώστε να υπάρχει η ευχέρεια αλλά  και το κίνητρο για την προώθηση και «καλλιέργεια» της Ελληνικής μας φυλής που έχει αποτελέσει εκτός των άλλων και την «μαγιά» για την δημιουργία άλλων φυλών στην Μεσογειακή λεκάνη όπως το Ιταλικό Μαρεμάνο  ή ο ποιμενικός Πυρηναίων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την εκτροφή του ΛΕΤ – γιατί μονό ερασιτέχνες εκτροφείς ουσιαστικά υπάρχουν στην συγκεκριμένη φυλή -  είναι η παντελής έλλειψη στήριξης, βοήθειας, και διαλόγου με την πολιτεία, που το μόνο μέλημα της ουσιαστικά είναι να «εισπράξει» μέσα από νόμους τερατουργήματα – όπως η πρόσφατη προσπάθεια  που ευτυχώς «ναυάγησε» - που τις περισσότερες φορές άνθρωποι που δεν γνωρίζουν και δεν νοιάζονται καλούνται να διαμορφώσουν και να εκτελέσουν.

 

Διαβάστηκε 22 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μύθοι: Τα σκυλιά βλέπουν ασπρόμαυρα

Ο.Φ.Λ.Ε.Τ

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου έχει ιδρυθεί από το 2016 με σκοπό την ανάδειξη, βελτίωση και καθιέρωση του Λ.Ε.Τ. σαν φυλή καταξιωμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από το FCI.

Επικοινωνία

Λυκούργου 30, 24100, Καλαμάτα

Μαθιόπουλος Παναγιώτης
+30 697 9591901

Ανδριανόπουλος Βασίλης
+30 698 3518585

info@whiteshepherd.gr

Ενημερωθείτε

Εγγραφείτε εδώ για να μαθαίνετε τα νέα μας
Πνευματικά Δικαιώματα © 2020 Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση © IDnet

Αναζήτηση