Άρθρα

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 10:54

Καθαρόαιμα vs. Ημίαιμα σκυλιά

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το καθαρόαιμο σκυλί δεν υπερέχει του ημίαιμου. Η βασικότερη διαφορά τους είναι πως τα καθαρόαιμα ζώα έχουν μια πιο παγιωμένη μορφολογία (τα καθαρόαιμα μοιάζουν μεταξύ τους) και συμπεριφορά (έχουν κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα τους) από ότι τα ημίαιμα.

Αυτό σημαίνει ότι αποκτώντας ένα καθαρόαιμο κουτάβι που ανήκει σε κάποια φυλή περιμένουμε να δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της εμφανή στο ζώο τόσο σε επίπεδο εμφάνισης, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα.

Να τονιστεί πως τα «καθαρόαιμα σκυλιά» είναι μια ανθρώπινη κατασκευή που έχει δημιουργηθεί με επιλεκτικά ζευγαρώματα και γενετική επιλογή. Ο άνθρωπος βρίσκοντας σκυλιά με ίδια χαρακτηριστικά (όχι ακόμα καθαρόαιμα) και ζευγαρώνοντάς τα, μέσα σε μερικές γενιές καταφέρνει να παγιοποιήσει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί και να εξαλείψει αυτά που δεν χρειάζεται. Έτσι δημιουργείται μια νέα καθαρόαιμη φυλή που προέρχεται στην ουσία από ημίαιμα σκυλιά χωρίς γενεαλογικά δένδρα.

Παραδείγματα τέτοιων πρακτικών είναι τα τσοπανόσκυλα και τα κυνηγετικά σκυλιά. Τα τσοπανόσκυλα είναι φυλές στις οποίες έχουν παγιωθεί χαρακτηριστικά όπως η δύναμη, ο όγκος, η αντοχή και τα ένστικτα της αγέλης και της φύλαξης. Σε αντίθεση στα κυνηγόσκυλα έχουν παγιωθεί χαρακτηριστικά όπως η αντίληψη, η ταχύτητα και η καλή όσφρηση.

Για να θεωρηθεί ένα σκυλάκι καθαρόαιμο θα πρέπει να πληρεί δύο προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει το σωστό φαινότυπο, δηλαδή να είναι η εμφάνιση του σκύλου όπως περιγράφεται με λεπτομέρεια για κάθε ελληνική ράτσα στον ΚΟΕ. Επίσης θα πρέπει να έχει και το σωστό γονότυπο. Ο γονότυπος δεν μπορεί να εξεταστεί οπτικά, αλλά αποδεικνύεται μέσω του γενεαλογικού δέντρου του ζώου, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρει ως αποδεικτικό του αίματός του.

 

Διαβάστηκε 111 φορές

Ο.Φ.Λ.Ε.Τ

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου έχει ιδρυθεί από το 2016 με σκοπό την ανάδειξη, βελτίωση και καθιέρωση του Λ.Ε.Τ. σαν φυλή καταξιωμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από το FCI.

Επικοινωνία

Λυκούργου 30, 24100, Καλαμάτα

Μαθιόπουλος Παναγιώτης
+30 697 9591901

Ανδριανόπουλος Βασίλης
+30 698 3518585

info@whiteshepherd.gr

Ενημερωθείτε

Εγγραφείτε εδώ για να μαθαίνετε τα νέα μας
Πνευματικά Δικαιώματα © 2020 Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση © IDnet

Αναζήτηση