Άρθρα

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 14:53

Η καταγωγή των Ελληνικών Σκυλιών

Σίγουροι δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε για την καταγωγή των ελληνικών σκυλιών, όπως και όλων των σκυλιών άλλωστε, όμως ξέρουμε ότι υπήρχαν μεγάλα λευκά σκυλιά στην Ελλάδα όπως μαρτυράται από την Οδύσσεια αλλά και από την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.

Το 360 π.χ. κοντά στην αρχαία Αθήνα υπήρχε ένα γυμνάσιο (γυμναστήριο) στο οποίο γυμνάζονταν όσοι δεν είχαν προέλευση από Αθήνα και από τους δύο γονέα αλλά μόνο από έναν. Το όνομα αυτού ήταν Κυνόσαργες και προέρχεται σύμφωνα με το μύθο από ένα λευκό μεγαλόσωμο σκυλί. Ο μύθος λέει πως οι Αθηναίοι ετοιμάζονταν να προσφέρουν μια θυσία στον Ηρακλή όταν ένα λευκό σκυλί (Κύνος – Άργος) άρπαξε τους μηρούς του θυσίου ζώου και καταδιωκόμενος από τους ανθρώπους τα εγκατέλειψε. Οι Αθηναίοι προκειμένου να εξιλεωθεί ο Ηρακλής έλαβαν χρησμό να χτίσουν ένα μικρό ναό στο σημείο αυτό και λόγω του σκυλιού το ονόμασαν Κυνόσαργες. Η λέξη άργος στην αρχαία Ελλάδα μεταφράζεται σε ταχύς-γρήγορος ή λευκός-άσπρος.

Άλλη αναφορά σε πιθανώς λευκό σκυλί ήταν του Οδυσσέα που περίμενε 20 χρόνια για να γυρίσει το αφεντικό του πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και λεγόταν Άργος.

Φυσικά δεν μιλάμε για τα Λευκά Ελληνικά Τσοπανόσκυλα, αλλά για μεγάλα λευκά σκυλιά που ζούσαν στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια και ήταν η ρίζα των σημερινών ελληνικών σκυλιών. Αυτά δεν ήταν  σκυλιά με εξειδίκευση όπως ποιμενικά ή κυνηγόσκυλα, εφόσον δεν είχε αναπτυχθεί η κυνοτροφεία αρκετά ακόμα ώστε να εξειδικευτούν τα σκυλιά.

Διαβάστηκε 76 φορές

Ο.Φ.Λ.Ε.Τ

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου έχει ιδρυθεί από το 2016 με σκοπό την ανάδειξη, βελτίωση και καθιέρωση του Λ.Ε.Τ. σαν φυλή καταξιωμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από το FCI.

Επικοινωνία

Λυκούργου 30, 24100, Καλαμάτα

Μαθιόπουλος Παναγιώτης
+30 697 9591901

Ανδριανόπουλος Βασίλης
+30 698 3518585

info@whiteshepherd.gr

Ενημερωθείτε

Εγγραφείτε εδώ για να μαθαίνετε τα νέα μας
Πνευματικά Δικαιώματα © 2020 Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση © IDnet

Αναζήτηση