Άρθρα

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 17:07

Η εξημέρωση του λύκου

Να ξεκινήσω λέγοντας πως η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει πως ΔΕΝ εξημέρωσε ο άνθρωπος το λύκο, αλλά ο λύκος αποφάσισε να εξημερωθεί από μόνος του. Επίσης, ο σημερινός (γκρίζος) λύκος ΔΕΝ είναι πρόγονος του σημερινού σκυλιού, αλλά ξαδέρφια που προέρχονται από κοινό πρόγονο.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα και ο λόγος είναι πως η εξημέρωση του λύκου είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του ανθρώπου. Λόγω αυτής ο άνθρωπος απέκτησε τη δυνατότητα να σταματήσει τη νομαδική ζωή και να αρχίσει να ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία σιγά σιγά.

Αρχικά, όπως προαναφέρθηκε, ο σημερινός λύκος και το σκυλί που ξέρουμε προέρχονται από μια γενιά λύκων που έχει εξαφανιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια με το όνομα Canis cf. Lupus. Ο πρόγονος αυτός ήταν μεγαλύτερος και δυνατότερος από τους σημερινούς λύκους. Η επικρατέστερη άποψη είναι πως αυτά τα θηρία είδαν τα οφέλη που είχαν από το να ακολουθούν τους ανθρώπους και να τρώνε από τα αποφάγια τους γλυτώνοντας το κυνήγι. Έτσι πλησίασαν τους ανθρώπους, εξοικειώθηκαν και έπαψαν να τους φοβούνται. Ο άνθρωπος μετά είδε τα οφέλη του να  υπάρχουν αυτοί οι κυνηγοί κοντά του είτε σαν προστασία είτε σαν υποστήριξη στο κυνήγι. Με τα χρόνια μέσω της γενετικής επιλογής που έκανε ό άνθρωπος (διαλέγοντας τα πιο φιλικά και καλά ζώα για να κρατήσει και απορρίπτοντας τα υπόλοιπα) αυτά τα άγρια ζώα απέκτησαν μια διαφορετική επικοινωνία με τον άνθρωπο καταλαβαίνοντας τα σήματά μας καλύτερα, με αποτέλεσμα να μπορούν σιγά σιγά να συμβιώνουν αρμονικά μαζί μας και να είναι οι καλύτεροί μας φίλοι.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πού και πότε εξημερώθηκε ο λύκος και υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει πως δεν έγινε μια μόνο φορά σε ένα μέρος, αλλά δύο φορές. Το τόπος πιθανολογείται να είναι η νότια Κίνα, η Μογγολία, ή η Ευρώπη και η επικρατέστερη θεωρία όσον αφορά το πότε υποστηρίζει πως έγινε πάνω από 20.000 χρόνια στο παρελθόν. Σε όλα τα παλαιοντολογικά θέματα υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα λαμβάνοντας υπόψιν πως τα μόνα στοιχεία που έχουμε είναι τα απολιθώματα που βρίσκουμε, με αποτέλεσμα ακόμα να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε επ’ ακριβώς πολλά πράγματα. Είναι πάντως ένα θέμα που όπως είπαμε ενδιαφέρει πολύ κόσμο και σίγουρα θα έχουμε νεότερα!

 

Διαβάστηκε 48 φορές

Ο.Φ.Λ.Ε.Τ

Ο Όμιλος Φίλων Λευκού Ελληνικού Τσοπανόσκυλου έχει ιδρυθεί από το 2016 με σκοπό την ανάδειξη, βελτίωση και καθιέρωση του Λ.Ε.Τ. σαν φυλή καταξιωμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από το FCI.

Επικοινωνία

Λυκούργου 30, 24100, Καλαμάτα

Μαθιόπουλος Παναγιώτης
+30 697 9591901

Ανδριανόπουλος Βασίλης
+30 698 3518585

info@whiteshepherd.gr

Ενημερωθείτε

Εγγραφείτε εδώ για να μαθαίνετε τα νέα μας
Πνευματικά Δικαιώματα © 2020 Ο.Φ.Λ.Ε.Τ. Σχεδιασμός και Υλοποίηση © IDnet

Αναζήτηση